Anitas rårörda saft

Hälften röda vinbär och rabarber är en av våra favoriter.

Receptet resulterar i ett drygt och hållbart saftkoncentrat som spädes 1+4 eller 1+5 efter smak.

  • 2 liter bär eller frukt (en liter motsvarar ca 500-700 gram beroende på bär)
  • 2 kilo socker
  • 1.5 liter vatten
  • En dryg matsked citronsyra (eller lite mindre än en matsked med vinsyra istället)
  • En tsk natriumbensoat

Till detta recept behövs en hink på fem liter, receptet kan såklart dubblas om du har plats för en större hink i kylen. Behållare av metall ska inte användas på grund av syran i bären och citronsyran.

Rensa, skala och skär frukten i centimeterstora bitar och lägg i hinken.

Koka upp vattnet med socker så det löser sig.
En tesked natriumbensoat rörs ut i en kopp med lite av sockerlagen och tillsätts sedan resten av lagen
Rör i citronsyran och häll den heta sockerlösningen över frukten i hinken.

Rör då och då tills det svalnat
När hinken har svalnat så sätter du in den i kylen i ungefär en vecka, rör eventuell om nån gång ibland.

Sila genom silduk och tappa på kokade/steriliserade flaskor

Oöppnad flaska kan lagras i rumstemperatur länge, undvik direkt solljus som kan förstöra färg,smak och vitaminer. Öppnad håller den flera månader i kylen.

Citronsyrans funktion är dels konserverande och smak, men mest av allt är den där för att förhindra oxidering och hjälpa saften att behålla sin fina färg. Natriumbensoatet är där för att förhindra jäsning och exploderande flaskor.